More

  Kako optimizovati meta naslov i meta opis?

  Kako biste napisali dobar meta naslov i meta opis, morate ih učiniti jedinstvenima, biti sigurni da nisu ni suviše dugački, ni suviše kratki, koristiti adekvatne ključne reči za svaku stranicu i ne pretrpavati ih ključnim rečima. Takođe, treba da se fokusirate da ih pišete za korisnike, a ne za pretraživače.

  Ne postoje zvanična pravila za pisanje savršenih meta naslova i meta opisa, ali postoje opšte smernice koje za rezultat imaju dobro optimizovane meta naslove i meta opise, koji donose više saobraćaja vašem websajtu.

  Šta su meta naslov i meta opis?

  Meta naslov i meta opis su dva odvojena dela HTML koda, koje možete pronaći na svakoj stranici na Internetu. Oni vam govore naslov i sadržaj stranice na kojoj se nalazite. Ako su pravilno i ubedljivo napisani, pomažu pretraživaču da razume sadržaj vaše stranice i da je ponude korisnicima kada unesu upit u vidu relevantnih ključnih reči.

  Ova dva elementa se pojavljuju svaki put kada se vaš sajt nađe u rezultatima pretrage i mogu da privuku korisnike na vaš sajt.

  Meta naslov

  Meta naslov je zapravo naslov web stranice koji ukratko predstavlja njen sadržaj. Kada kreirate meta naslov imajte na umu da treba da sadrži ključne reči i da relevantno opisuje sadržaj stranice. Nemojte rizikovati i manipulisati meta naslovima koji sadrže željene ključne reči, kojih nema u samom sadržaju stranice. Ovakvo ponašanje Google strogo kažnjava.

  Meta naslov je prilika da se izreklamirate i privučete korisnike na vaš websajt, ako napišete upečatljiv i privlačan naslov, koji je relevantan sadržaju stranice.

  Kako napisati dobar meta naslov?

  Čarobna formula ne postoji, ali ako poštujete sledeće smernice, vaš meta naslov će imati potencijal da privuče publiku na vašu web lokaciju:

  • Meta naslov mora biti relevantan sadržaju stranice na koju se odnosi.
  • Ključne reči napišite na početku naslova, kako biste pridobili pažnju korisnika i pretraživača.
  • Ne preterujte s umetanjem ključnih reči.
  • Kako se sadržaj svake stranice razlikuje, tako se razlikuje i naslov. Nemojte kopirati naslove, jer neće biti relevantni sadržajima stranica.
  • Meta naslov treba da bude duži od 30, a kraći od 60 karaktera, kako bi bio prikazan u celosti. U suprotnom biće prekinut, a deo naslova će se prikazivati kao “…”
  • Kreirajte snažne, ubedljive i originalne naslove.

  Meta opisi

  Meta opis treba da predstavlja kratak sažetak sadržaja web stranice na koju se odnosi. Meta naslovi su dosta ograničeni brojem karaktera (maksimalno 60 uključujući i razmake), dok prilikom unošenja meta opisa na raspolaganju imate veći broj karaktera i mogućnost da opišete sadržaj vaše stranice. Korisnici pre nego kliknu na vaš sajt u rezultatima pretrage čitaju meta opis, stoga je poželjno da bude koncizan, razumljiv, privlačan i originalan.

  Kako napisati dobar meta opis?

  Isto je pravilo kao i kod meta naslova – pravila nema, ali ako se budete pridržavali saveta koji se odnose na relevantnost, originalnost i ubedljivost, nećete pogrešiti:

  • Svaka stranica na sajtu mora da ima meta opis. Meta opise ne smete kopirati, jer sadržaji stranica nisu isti, te tako ne mogu imati ni iste opise.
  • Kreirajte meta opis koji je privlačan i koristite ključne reči u meta opisu. Postarajte se da opis bude relevantan sažetak sadržaja stranice, kako se korisnici ne bi osećali prevareno ako dođu na vašu stranicu.
  • Nemojte pružiti sve informacije u meta opisu, već taman toliko da zagolicate radoznalost korisnika, da ode na vašu stranicu i pročita sadržinu.
  • Uključite call to action u meta opis i jasno dajte korisnicima do znanja šta od njih očekujete i koja je njihova benefit od preduzete radnje.
  • Idealno je da meta opisi budu duži od 70, a kraći od 130 karaktera dužine. Možete kreirati i duže meta opise, ali sve preko 130 karaktera pretraživač “odseče” i prikazuje se kao “…”

  Optimizovanje meta naslova i meta opisa

  Ako sprovodite SEO strategiju znate da je tajna njenog uspeha u konstantnom monitoringu i praćenju koje metode postižu uspeh, a koje ne. Najlaši način da ispratite stopu klikova i poseta vašem sajtu je putem alata kao što je Google Search Console. Videćete koje stranice imaju najmanji broj pregleda. Tim stranicama optimizujte meta naslove i meta opise, kako biste privukli više posetilaca.

  Bitno je da meta podatke ne menjate stalno, jer je potrebno neko vreme nakon njihove izmene, kako bi se prikazali rezultati izmena.

  Iako je stopa poseta bitna metrika, ne treba biti isključiv. Stranica može imati visok broj poseta, ali ljudi se mogu na njoj kratko zadržavati, iako su meta naslov i meta opis perfektno napisani. Zbog toga je izuzetno bitno da meta podaci budu relevantni sadržaju stranice. U suprotnom će se posetioci vašeg sajta osećati prevareno i smatraće vaš sajt nerelevantnim.

  Najnovije

  Kako lokalni SEO može pomoći vašem poslovanju

  Sigurno vam se dešava da pretražujete Internet u potrazi za određenim proizvodom ili uslugom, a Google vam u rezultatima pretrage nudi upravo...

  Koliko je On-page optimizacija bitna za rangiranje?

  Kako bi vaš sajt napredovao u rezultatima organske pretrage morate ga optimizovati za niz faktora koje pretraživači smatraju bitnima – tehnički, on-page...

  Kako optimizovati slike za Google images

  Google je najposećeniji pretraživač na svetu, sa više od 3.5 milijardi upita dnevno. Google je kao takav idealno mesto na kojem vas...

  Top 5 najbitnijih faktora koji utiču na rangiranje

  Google je kompanija koja drži 85% tržišta desktop pretraživača, a na njemu se dnevno obavi 3.5 milijardi pretraga. Suvišno je trošiti reči...