More

  Kako optimizovati slike za Google images

  Google je najposećeniji pretraživač na svetu, sa više od 3.5 milijardi upita dnevno. Google je kao takav idealno mesto na kojem vas mogu otkriti potencijalni klijenti ili poslodavci. Kako bi se to desilo, neophodno je da se pojavljujete u rezultatima Google pretrage.

  Bez obzira da li ste bloger, pišete za portale na Internetu ili posedujete e-commerce sajt, vašem sajtu su potrebne slike. Slike oživljavaju napisane sadržaje i mogu doprineti poboljšanju optimizacije sajta.

  Optimizacija slika je iscrpan posao, ali rezultati su veća vidljivost i lakše pronalaženje vaših slika na Google Image Search. Ljudi su vizualna bića, koja slike procesuiraju 60.000 puta brže nego tekstualni sadržaj. Google mnogo investira u vizualnu pretragu, stoga treba iskoristiti ponuđeni potencijal.

  Google Images su način za vizualno otkrivanje informacija na Internetu. Korisnici mogu brzo da istražuju informacije, sa više konteksta oko slika, ako koristite funkcije kao što su naslovi i opisi slika.

  Kako možete da budete sigurni da će se vaše slike pojaviti na Google-u? isti principi koje koristite za optimizaciju vašeg sajta primenjuju se i kad je u pitanju optimizacija slika. Imajte na umu da Google ne može da vidi vašu sliku kako je vi vidite – zato zahteva opis slike, kako bi razumeo šta se na njoj nalazi.

  Dodavanjem više konteksta oko slike, rezultati pretrage mogu postati mnogo korisniji, što može usmeriti mnogo više saobraćaja ka vašoj web lokaciji. Kako biste pomogli procesu otkrivanja vaše web lokacije od strane korisnika, optimizujte vaš sajt i vaše slike za Google Images.

  Pre nego objavite sliku podesite sledeće faktore:

  • Meta naslov web stranice
  • Naziv slike
  • Opis slike
  • Alt-tekst
  • Tekst sidra linka slike

  Naziv slike

  Kada izvršite upload slike, neka vam ključne reči web stranice budu vodič za naslov slike. Naslov slike ne treba da bude nakićen i poetičan, treba da bude jednostavan i opisan i da sadrži iste ključne reči kao i stranica. Povezanost između meta naslova stranice, ključnih reči i naslova slike uticaće na dobro rangiranje na Google-u.

  Primer – imate sliku prelepe peščane plaže na Lefkadi. Vaše ključne reči su plaža, pesak, Lefkada, ostrvo. Naziv slike „Plaža u Grčkoj, ostrvo Lefkada“ će Google-u dati jasne instrukcije kada da ponudi sliku nekome ko pretražuje relevantne ključne reči. Ključne reči treba da budu na početku naziva slike, kako bi Google razumeo šta se na slici nalazi.

  Opis slike

  Opis slike je prilika da nadogradite naziv slike i da pružite korisnicima dodatne informacije. Držite se ključnih reči i razmislite koje termine bi u pretrazi neko ko traži sliku poput vaše mogao da koristi. Uzmimo isti primer – neko ko traži sliku plaže na Lefkadi može uneti termine za pretragu kao što su „Najlepša plaža na Lefkadi“ ili „Peščana plaža Lefkada“.

  Budite oprezni prilikom odabira ključnih reči. Odaberite nekoliko ključnih reči i koristite ih kroz ceo SEO proces, kako bi Google mogao lako da vas pronađe i ponudi u rezultatima pretrage.

  Odaberite pravi format slike

  Kada su slike u pitanju format koji birate zavisi od vrste slike i načina na koji želite da je upotrebite:

  • Koristite JPG za veće slike ili ilustracije. Pružiće vam dobre rezultate u pogledu boja i jasnoće slike.
  • Koristite PNG ako je akcenat na pozadini slike.
  • Koristite SVG za logoe i ikonice.

  Ako ste svesni da većinski deo vaše ciljane publike koristi određeni pretraživač, možete istražiti koji je preferirani format na tim pretraživačima i upotrebiti ga.

  Redukujte veličinu slika

  Naredni korak u optimizaciji slika je redukovanje veličine slike – želite da kompresujete sliku i da je poslužite u najmanjoj mogućoj veličini, bez da narušite kvalitet slike.

  Za redukciju veličine slike možete koristiti alate kao što je ImageOptim ili sajtove poput JPEGmini, jpeg.io ili Kraken.io

  Nakon što ste umanjili slike, testirajte njihov izgled na sajtu uz pomoć alata kao što su Google Page Speed Insights, Lighthouse ili Pingdom.

  Dodajte sajtu mapu slika

  Vaš sajt poseduje mapu sajta, koja je ništa drugo do struktura vaših web stranica, koja prolazi kroz sve stranice i gradi mapu po kojoj se korisnici snalaze na vašem sajtu.

  Mapa slika na sajtu pokazuje strukturu vaših slika, gde se slike nalaze na sajtu. Ona pretraživačima pruža informacije kako da pronađu vaše slike i koji je sadržaj tih slika.

  Ako je moguće uvek koristite originalne slike

  Uvek je bolje upotrebiti originalnu sliku koju ste vi uslikali nego sliku koju ste pronašli na Internetu. Recimo, ako vam je potrebna slika tima vaših saradnika, uslikaćete je sami, pre nego da upotrebite nasmejane ljude sa Interneta, jer je to jednostavno pogrešno.

  Slika mora da bude relevantna sadržaju za koji je vezana i treba da ilustruje temu o kojoj pišete. Slika koja je povezana sa relevantnim tekstom rangiraće se bolje za ključne reči za koje je optimizovana.

  Poslednji element koji vam je potreban prilikom optimizacije slika za Google Images je strpljenje. Vaša slika se neće pojaviti u rezultatima pretrage istog momenta. Potrebno je da prođe neko vreme, da Google indeksira vaš sajt. Ako ste sve uradili ispravno, nakon nekoliko nedelja Google će završiti ostatak posla za vas.

  Najnovije

  Kako lokalni SEO može pomoći vašem poslovanju

  Sigurno vam se dešava da pretražujete Internet u potrazi za određenim proizvodom ili uslugom, a Google vam u rezultatima pretrage nudi upravo...

  Koliko je On-page optimizacija bitna za rangiranje?

  Kako bi vaš sajt napredovao u rezultatima organske pretrage morate ga optimizovati za niz faktora koje pretraživači smatraju bitnima – tehnički, on-page...

  Kako optimizovati slike za Google images

  Google je najposećeniji pretraživač na svetu, sa više od 3.5 milijardi upita dnevno. Google je kao takav idealno mesto na kojem vas...

  Top 5 najbitnijih faktora koji utiču na rangiranje

  Google je kompanija koja drži 85% tržišta desktop pretraživača, a na njemu se dnevno obavi 3.5 milijardi pretraga. Suvišno je trošiti reči...