More

  Koji su benefiti vođenja bloga na sajtu?

  Mnogi vlasnici biznis sajtova smatraju vođenje bloga nepotrebnim dodatnim poslom, koji će im oduzeti vreme, energiju ili novac. Često čujemo pitanje da li je blog zaista neophodan, ako na sajtu imate detaljnu ponudu svog preduzeća. Odgovor je da, bez izuzetka, a evo i razloga zašto:

  • Blog pomaže izgradnju odnosa verodostojnosti i poverenja od strane vaših klijenata.
  • Gradi svest o brendu i lojalnost potrošača.
  • Blog olakšava optimizaciju sajta.
  • Povećava autoritet i poboljšava rangiranje na pretraživačima.
  • Pomaže generisanje lidova i njihovu konverziju u klijente.
  • Blog je istovremeno i sadržaj koji možete deliti na društvenim mrežama

  Posedovanje naloga na društvenim mrežama, kao što su Facebook, Twitter, LinkedIn, postalo je krucijalni deo svake strategije digitalnog marketinga. Blog nije samo izvor originalnog, kreativnog i relevantnog sadržaja koji možete podeliti na svojim društvenim mrežama. Sadržaji sa bloga takođe dovode saobraćaj na vaš sajt. Jednom podeljene objave sa bloga, ako su i dalje relevantne, možete deliti više puta.

  Blog humanizuje vaš sajt

  Vaši klijenti su navikli da čitaju zvanične i profesionalne objave o vašim proizvodima i uslugama. Svaki opis je, verujemo, kvalitetan, ali istovremeno hladan i mehanički. Blog pruža vašim klijentima mogućnost da vas upoznaju na dubljem i ličnijem nivou. To je mesto gde se možete zabaviti i našaliti, podeliti neke interne priče o poslu koje bi klijentima mogle da budu zanimljive. Blog je mesto gde možete prikazati šta se dešava u pozadini vašeg posla.

  Ako vam ne zvuči dovoljno ubedljivo, čujte statistiku – 60% potrošača je imalo pozitivan utisak o korporativnom brendu, nakon što su pročitali njihov blog. 61% potrošača se odlučilo za kupovinu proizvoda nakon čitanja bloga.

  Blog vam daje kredibilitet među saradnicima i konkurencijom

  Vođenje bloga će učiniti vaš odnos sa klijentima manje hladnim i poslovnim, ali to nije sve. Ako budete vodili blog sa kvalitetnim sadržajem istaći ćete se kao ekspert na svom polju delovanja. Konstantne, dobro napisane objave na blogu poručiće vašim klijentima, konkurentima, saradnicima i zaposlenima da vaš biznis ima kredibilitet i da se razvija u korak sa tehnologijama modernog doba.

  Blog gradi odnos poverenja sa vašim klijentima

  Pretpostavimo da se vaš sajt bavi ponudom određenih proizvoda ili usluga. Vaši klijenti, novi ili postojeći, pre nego se odluče da plate za ono što nudite, postavljaju pitanja i očekuju odgovore.

  Ako odgovore ponudite na blogu, detaljnim i razboritim opisima svojih usluga, zadobićete poverenje potrošača. Obratite pažnju na često postavljana pitanja u komentarima na vašem sajtu i potrudite se da date odgovore na njih i neke bonus informacije.

  Potrošači će percipirati vaš biznis kao pouzdan, jer imate odgovore na pitanja vaše publike.

  Zapamtite. Pouzdanost znači poverenje, a poverenje znači prodaju.

  Blog poboljšava SEO

  Kada razmišljaju o optimizaciji sajta, većini ljudi su na umu tehnički aspekti SEO, kao što su optimizacija URL-a ili brzine učitavanja sajta. Međutim, ako pratite vesti i novosti iz SEO industrije, svesni ste da budućnost SEO-a leži u objavljivanju kvalitetnog, originalnog i relevantnog sadržaja.

  Postoji li bolji način da konstantno dodajete sveži sadržaj na vaš sajt, nego što je blog? Google voli sajtove koji imaju kvalitetan i konstantan sadržaj, a vođenjem bloga postižete oba cilja.

  Blog privlači organski saobraćaj na vaš sajt

  Organski posetioci su cilj svakog sajta, bez obzira kojom se delatnošću bavi.

  Sajtovi koji redovno objavljuju blog postove imaju za 43% više indeksiranih stranica nego sajtovi koji nemaju blog. Poznato je da što je više stranica vašeg sajta indeksirano od strane Google-a, imate veće šanse da se pojavite u rezultatima organske pretrage.

  Svaki put kada objavite novi blog post u kojem ste optimizovali određene ključne reči, na vaš sajt će putem organske pretrage doći korisnici Interneta koji pretražuju datu ključnu reč.

  Zavisno od kvaliteta vašeg sadržaja posetioci se mogu pretvoriti u lidove (zainteresovane stranke), a nakon toga i u verne klijente vašeg brenda.

  Potrošači čitaju blog pre nego se odluče za kupovinu

  Blogovi predstavljaju veliku pomoć potrošačima ako imaju neke nedoumice vezano za proizvode ili se dvoume oko kupovine. Ako potrošač razmatra da li da vam pokloni poverenje i kupi vaš proizvod, otići će na blog da iščita recenzije proizvoda. Ako mu pružite detaljan i iskren opis, koji zvuči verodostojno i ubedljivo, velike su šanse da će se opredeliti za kupovinu.

  • 84% potrošača je kupilo proizvod nakon  čitanja bloga.
  • 1 od 4 osobe navodi da kupuje proizvode određenog brenda svakog meseca, nakon čitanja objava o proizvodu na blogu.
  • 46% potrošača je izjavilo da čita blogove kako bi se informisali o proizvodima i brendu.

  Imajte na umu bitnu stvar – krajnji cilj vašeg bloga jeste prodaja, ali blog ne prodaje. Blog informiše. Vaš blog ne treba da se svodi na ubeđivanje potencijalnog korisnika, već na pružanje iskrenih informacija. Ubeđivanje i preterano hvalisanje se lako prepoznaje i niko ga ne smatra pozitivnim. Ako zauzmete otvoren i iskren stav i pružite vašim kupcima prave informacije, to će verovatno pomoći da „prelome“ u vašu korist ako se predomišljaju u vezi kupovine.

  Vođenje bloga je aktivnost koja zahteva energiju i razmišljanje, ali donosi mnogostruke benefite za vaše poslovanje. Neka vaš blog bude koristan, originalan, kreativan i kvalitetan. Počnite sa vođenjem bloga što pre i uživajte u plodovima svog rada.

  Najnovije

  Kako lokalni SEO može pomoći vašem poslovanju

  Sigurno vam se dešava da pretražujete Internet u potrazi za određenim proizvodom ili uslugom, a Google vam u rezultatima pretrage nudi upravo...

  Koliko je On-page optimizacija bitna za rangiranje?

  Kako bi vaš sajt napredovao u rezultatima organske pretrage morate ga optimizovati za niz faktora koje pretraživači smatraju bitnima – tehnički, on-page...

  Kako optimizovati slike za Google images

  Google je najposećeniji pretraživač na svetu, sa više od 3.5 milijardi upita dnevno. Google je kao takav idealno mesto na kojem vas...

  Top 5 najbitnijih faktora koji utiču na rangiranje

  Google je kompanija koja drži 85% tržišta desktop pretraživača, a na njemu se dnevno obavi 3.5 milijardi pretraga. Suvišno je trošiti reči...