More

  Koliko je On-page optimizacija bitna za rangiranje?

  Kako bi vaš sajt napredovao u rezultatima organske pretrage morate ga optimizovati za niz faktora koje pretraživači smatraju bitnima – tehnički, on-page i off-page. U prethodnim godinama fokus je bio na off-page tehnikama, kao što su link building i drugi tehnički elementi. Međutim, off-page neće učiniti čuda, ako ne obratite pažnju na on-page optimizaciju, koja mora biti prioritetna.

  On-page optimizacija je proces optimizovanja različitih komponenti web stranice, kako bi bila primećena od strane pretraživača i kako bi postigla dobro rangiranje. Pored objavljivanja relevantnog i kvalitetnog sadržaja, on-page SEO uključuje optimizovanje naslova, HTML tagova i slika. Morate biti sigurni da vaš sajt poseduje visok nivo autoriteta i verodostojnosti.

  Zašto je on-page optimizacija bitna?

  On-page SEO je bitan jer pomaže pretraživačima da razumeju vaš websajt i njegov sadržaj, kao i da identifikuju da li je relevantan upitu korisnika koji pretražuje Internet. Pretraživači postaju sve sofisticiraniji, a fokus stavljaju na relevantnost stranica u rezultatima pretrage.

  Google, koji poseduje obilje algoritama, sve bolje može da shvati:

  • Šta korisnici zapravo traže kada unesu upit u pretraživač.
  • Kako da korisnicima pruži rezultate pretrage koji odgovaraju njihovim zahtevima, bilo da su zahtevi informativnog tipa, vezani za kupovinu ili drugo.

  Vlasnici websajtova se moraju adaptirati ažuriranjima Google-a. Moraju biti sigurni da njihov sajt i sadržaj na sajtu – i elementi koji su vidljivi korisnicima (tekst, slike, video) i ono što je vidljivo samo pretraživačima (HTML tagovi i strukturisani podaci) – dobro optimizovan prema poslednjim zahtevima pretraživača.

  Kada praktikujete on-page SEO imate više kontrole nad dešavanjima na sajtu, nego što je slučaj sa off-page optimizacijom. Ako uložite trud u on-page strategiju, videćete povećanje saobraćaja na sajtu i poboljšanje rangiranja na rezultatima pretrage.

  Ako želite da popravite rangiranje, saobraćaj na sajtu i stopu konverzija, obratite pažnju na sledeće elemente on-page optimizacije:

  Ekspertiza, Autoritet, Verodostojnost

  Google izuzetno ceni sadržaj visokog kvaliteta. Sajtovi koji kreiraju visokokvalitetan sadržaj su nagrađeni boljim rangiranjem, dok su sajtovi sa sadržajem lošijeg kvaliteta manje vidljivi u rezultatima pretrage. Veza između onog što Google smatra kvalitetnim i rangiranja u rezultatima pretraživača je očigledna. Ekspertiza, autoritet i verodostojnost se visoko kotiraju u organskim rezultatima pretrage.

  Tag naslova

  Tag naslova je HTML tag koji se nalazi na zaglavlju svake webstranice i daje naznaku koji je sadržaj date stranice. Nalazi se na rezultatima pretrage, uglavnom kao link na koji možete da kliknete kako biste otvorili stranicu. Ovaj element mora biti optimizovan, jer tag naslova koji je loše napisan, kopiran ili ne postoji uopšte utiče loše na rangiranje.

  Meta opis

  Meta opis je važna tačka optimizacije. Meta opis i meta tag objašnjavaju pretraživačima sadržaj vaše stranice, a na SERP-u se prikazuju ispod taga naslova. Iako Google navodi da meta opis ne utiče na rangiranje, meta opis utiče na stopu klikova na vaš sajt i prikazivanje vašeg sajta kao kvalitetnog rezultata pretrage.

  Naslovi

  Ako želite da se vaš sajt dobro rangira na rezultatima pretraživača, počnite da pišete naslove koji će zagolicati radoznalost korisnika. Osmišljavanje naslova za blog post deluje kao lagan zadatak, ali od naslova zavisi da li će korisnik kliknuti na vaš sajt ili ne. Vaši naslovi treba da se ističu na rezultatima pretrage, kako bi korisnici pročitali vaše sadržaje, što će u konačnici pozitivno uticati na rangiranje.

  Tag zaglavlja

  Tag zaglavlja pripada HTML elementima (H1-H6) i koristi se da identifikuje naslove i podnaslove unutar vašeg sadržaja i da ih razlikuje od ostatka teksta. Ovi tagovi nisu krucijalni za vaše rangiranje, iako se nekad smatralo da jesu, ali bitni su za korisničko iskustvo i za SEO.

  Mogu indirektno da utiču na rangiranje tako što će korisnicima učiniti vaš sadržaj prijatnijim i lakšim za čitanje, dok će pretraživačima pružiti kontekst bogat ključnim rečima o sadržaju vaše stranice.

  Optimizovano pisanje sadržaja

  Optimizovano pisanje sadržaja podrazumeva da kad pišete sadržaj na umu imate i korisnike i pretraživače. Strategija koja podrazumeva pisanje optimizovanog sadržaja uključuje više od ključnih reči i ispunjavanja stranica tekstom.

  Kreiranje sadržaja tek da imate sadržaj na stranici neće pomoći vašem rangiranju. Imajte na umu da sadržaj pišete za korisnike koji će ga čitati, te da stoga mora da bude relevantan, originalan i koristan.

  Kanibalizacija ključnih reči

  Mnogi misle da se dobro rangiranje za određenu ključnu reč postiže tako što imate što više stranica koje sadrže tu ključnu reč. To nažalost nije istina. Ako istu ključnu reč ponavljate na svim stranicama to može izazvati „kanibalizaciju“ ključnih reči, koja može biti loša po vaš SEO i rangiranje.

  Kada imate više stranica koje uključuju iste ključne reči, vi se zapravo takmičite sami sa sobom. Pregledajte vaš sajt u potrazi za kanibalizacijom ključnih reči i ispravite greške ako postoje.

  Revizija sadržaja

  Mnogi sajtovi stalno kreiraju novi sadržaj, zaboravljajući da izvrše reviziju postojećeg sadržaja. Revizija je bitna kako biste shvatili da li vaš sadržaj ostvaruje zadate ciljeve i povratak ulaganja. Revizijom ćete utvrditi da li su informacije u vašem sadržaju i dalje relevantne i ispraviti ih ukoliko nisu.

  Revizija sadržaja je bitan deo SEO strategije i treba je vršiti redovno, kako bi doprinela boljem rangiranju.

  Optimizacija slika

  Dodavanje slika vašem sajtu može učiniti da on izgleda primamljivije, ali nije svejedno koju vrstu slika ćete postaviti. Neke slike mogu usporiti vaš sajt i negativno uticati na rangiranje. Optimizacija slika ima dodatnu SEO vrednost, a vaš sajt se može rangirati i u Google Images, što će dodatno doprineti rangiranju vašeg sajta na pretraživačima.

  On-page SEO i njegovi elementi su esencijalni za dobro rangiranje na pretraživačima. Ako redovno budete primenjivali sve predložene strategije, vaše rangiranje i vidljivost na SERP rezultatima će se sigurno poboljšati. Počnite još danas.

  Najnovije

  Kako lokalni SEO može pomoći vašem poslovanju

  Sigurno vam se dešava da pretražujete Internet u potrazi za određenim proizvodom ili uslugom, a Google vam u rezultatima pretrage nudi upravo...

  Koliko je On-page optimizacija bitna za rangiranje?

  Kako bi vaš sajt napredovao u rezultatima organske pretrage morate ga optimizovati za niz faktora koje pretraživači smatraju bitnima – tehnički, on-page...

  Kako optimizovati slike za Google images

  Google je najposećeniji pretraživač na svetu, sa više od 3.5 milijardi upita dnevno. Google je kao takav idealno mesto na kojem vas...

  Top 5 najbitnijih faktora koji utiču na rangiranje

  Google je kompanija koja drži 85% tržišta desktop pretraživača, a na njemu se dnevno obavi 3.5 milijardi pretraga. Suvišno je trošiti reči...