More

  SEO ili PPC? Ili oboje?

  Ako vaš biznis poseduje websajt šanse za uspešno poslovanje su vam bar udvostručene. Danas ako niste na Internetu, kao da ne postojite, jer veliki deo populacije traga za svime što im je potrebno upravo online. Posedstvom funkcionalnog i estetski dopadljivog websajta učinili ste tek prvi korak ka uspehu. Da biste privukli klijente oni moraju biti svesni da postojite.

  Često čujemo od naših klijenata da imaju dobre proizvode, lep sajt, ali posao stoji, a oni su prvi na Google-u kada unesu naziv svoje firme. Moramo vas razočarati, stvari ne funkcionišu tako jednostavno. Kada unesete naziv vašeg sajta on će svakako biti prvi rezultat pretrage. Međutim, prosečnom posetiocu Interneta vaša firma nije poznata. On u pretraživač unosi ključne reči o proizvodu za kojim traga.

  Kako biste se „probili“ u masi konkurencije na Internetu, vi svoj biznis morate oglašavati online. Potreban vam je internet marketing. Kao najbolji vidovi internet marketinga do sada su se pokazali SEO i Google oglasi. Ako ste početnik, sigurno se pitate šta je bolje i u šta vredi uložiti. Obe strategije imaju prednosti koje donose rezultate, a koja je prava za vas zavisi od vaših očekivanja. Pojasnićemo vam.

  SEO

  SEO (Search Engine Optimization) je složen proces u kojem se kombinuju on-page, off-page i tehnički SEO, kako bi vaš sajt bio savršeno optimizovan. Krajnji cilj je da se kao takav nađe u vrhu organskih rezultata pretrage.

  Kada unesete određeni termin u pretraživač prvi rezultati su plaćeni oglasi, koji se nalaze u zaglavlju i obeleženi su malim „ad“ kvadratićem. Nakon toga slede rezultati organske pretrage. Istraživanja su pokazala da 80% korisnika Interneta više veruje organskim rezultatima nego plaćenim oglasima.

  SEO se koncentriše na unapređivanje svih elemenata vašeg sajta – sadržaja do najsitnijih detalja, optimizacije ključnih reči, brzine sajta, prilagođenosti mobilnim telefonima, linkovanja. Sadržaj je za SEO naročito bitan, jer pretraživači vole sadržaj i bolje ga razumeju i indeksiraju nego slike i video zapise. Stoga bi se na vašem sajtu, pored osnovnih informacija i ponude vaših proizvoda, morao naći i blog, na kojem ćete klijentima podrobno predstaviti svoj rad i viziju.

  Svaki tekst vašeg bloga ima ključne reči, koje korisnici najčešće pretražuju. SEO se radi za svaku ključnu reč pojedinačno. Proces je zahtevan, ali rezultati su izuzetni. Jednom optimizovan sajt dobro će se pozicionirati na Google-u, kao i na svi drugim pretraživačima.

  SEO je kompatibilan i sa društvenim mrežama uz čiju pomoć možete graditi linkove i tako još više ojačati svoju SEO strategiju.

  SEO ne donosi rezultate preko noći, ali vredan je ulaganja, jer ostvaruje dugoročne i trajne rezultate. Jednom kada se vaš sajt pozicionira na prvoj stranici rezultata pretrage obim vašeg posla će se znatno povećati. Imaćete više organskih poseta na sajtu (ljudi koji su došli do vašeg sajta tražeći određene ključne reči), a samim tim i više potencijalnih klijenata.

  Google oglasi

  Google je najkorišćeniji pretraživač, a smatra se da na globalnom nivou drži 92% tržišta pretraživača. Google je mesto na kojem treba da budete viđeni, a Google oglasi su odlično rešenje ako tragate za instant rezultatima. Vi plaćate oglašavanje na vrhu stranice Google pretrage. Google vas na osnovu uloženog budžeta i odabranih ključnih reči pozicionira na jednoj od stranica pretrage. Ako je konkurencija za vašu delatnost velika i ako je neko od konkurenata uložio više novca nego vi, može se desiti da ne budete na prvoj stranici Google-a, već na trećoj ili petoj.

  Google oglasi se prikazuju u više formata – u vidu tekstualnog sadržaja na vrhu stranice pretraživača, u vidu banera, audio-video oglas na YouTube-u ili kao Google shopping oglas koji prikazuje i slike proizvoda koje prodajete.

  Google oglasi su brz i praktičan način da se čuje za vaš biznis. Nedugo nakon objave oglasa dobićete posetioce na sajtu koji mogu postati potencijalni klijenti. Međutim, svaka poseta vašem sajtu naplaćuje se skidanjem određenog novčanog iznosa sa budžeta koji ste odredili za oglas. Kada budžet bude potrošen vaš oglas će nestati sa Google-a.

  Naplaćuje se svaki klik, a vi ne možete biti sigurni da je svaki klik potencijalni klijent. Neko će kliknuti iz radoznalosti, neko zato što ste mu konkurencija, a neko zato što mu je zaista potrebno ono što oglašavate. Nema načina da proverite ko je kliknuo na vaš oglas.

  Za koji vid online marketinga se opredeliti?

  Nedvojbeno i SEO i Google oglasi imaju svoje prednosti. SEO je način da postepeno dođete do vrha Google rezultata pretrage i da tu i ostanete. Google oglasi su idealni ako imate sezonski posao ili jednostavno želite da u određenom periodu godine pojačate aktivnosti.

  Šta je bolje? Nemoguće je reći. Obe metode su efikasne, ali su neuporedive, jer pružaju različite rezultate. Najbolje efekte daju kombinovani. Ako želite da vaš sajt uspešno posluje savetujemo vam da radite kvalitetnu optimizaciju koju ćete po potrebi „pojačavati“ Google oglasima.

  Kombinovanjem ove dve metode bićete sigurni da dobijate organske posetioce i dobro rangiranje na Google-u, dok će Google oglasi pomoći „da date gas“ onda kada je najpotrebnije.

  Najnovije

  Kako lokalni SEO može pomoći vašem poslovanju

  Sigurno vam se dešava da pretražujete Internet u potrazi za određenim proizvodom ili uslugom, a Google vam u rezultatima pretrage nudi upravo...

  Koliko je On-page optimizacija bitna za rangiranje?

  Kako bi vaš sajt napredovao u rezultatima organske pretrage morate ga optimizovati za niz faktora koje pretraživači smatraju bitnima – tehnički, on-page...

  Kako optimizovati slike za Google images

  Google je najposećeniji pretraživač na svetu, sa više od 3.5 milijardi upita dnevno. Google je kao takav idealno mesto na kojem vas...

  Top 5 najbitnijih faktora koji utiču na rangiranje

  Google je kompanija koja drži 85% tržišta desktop pretraživača, a na njemu se dnevno obavi 3.5 milijardi pretraga. Suvišno je trošiti reči...