More

  Šta je SEO? Kako SEO može da pomogne vašem poslovanju?

  SEO (skraćenica od Search Engine Optimization) je proces optimizovanja vašeg websajta, kako bi dobio organski, neplaćeni saobraćaj, jer je dobro plasiran u rezultatima pretraživača. Drugim rečima, SEO podrazumeva izmene u dizajnu i sadržaju na vašem sajtu, kako bi on postao „dopadljiviji“ pretraživačima, kao što su Google, Yahoo ili Bing.

  Pretraživači žele da obezbede najbolje i najrelevantnije informacije za svoje korisnike. Kada korisnik unese pojam za pretragu, pretraživač na prvim stranicama rezultata nudi najkvalitetnije i najrelevantnije sadržaje. Kako bi bio u stanju da pruži kvalitetne željene informacije, svaki pretraživač mora da skenira ili „kroluje“ ogroman broj websajtova, da bi razumeo njihov sadržaj.

  Pretraživači prilikom skeniranja sajta ocenjuju i njegovu preglednost, navigaciju kroz sajt i koliko je korisnicima jednostavno da se na njemu snađu. Što je sajt više „user-friendly“ to će njegovo rangiranje biti bolje. Kako bi se vaš sajt rangirao u top rezultatima pretrage, neophodna vam je SEO.

  Kako funkcionišu pretraživači?

  Pretraživači (Google, Yahoo, Bing i drugi) funkcionišu kao biblioteke digitalnog doba, samo što umesto knjiga sadrže websajtove. Kada u pretraživač unesete upit, on pregleda sve stranice koje je indeksirao, kako bi vam ponudio najrelevantnije rezultate. Pretraživači koriste algoritme kako bi mogli u deliću sekunde da analiziraju koje rezultate pretrage će ponuditi korisnicima.

  Kako bi korisnik dobio informacije koje će mu biti korisne algoritmi pretrage gledaju na mnoge faktore, kao što su ključne reči koje ste uneli u upit, relevantnost i korist koju možete imati od određene stranice, vaša lokacija i podešavanja pretraživača. Na rezultate pretrage uticaj imaju mnogi faktori – od načina na koji ste formulisali upit do „svežine“ informacija.

  Google je pretraživač koji najveći broj korisnika upotrebljava kada pretražuje internet, naročito kada je reč o web pretragama. Google prima preko 63.000 pretraga svake sekunde u danu!

  Kako funkcioniše SEO?

  Najjednostavnije pojašnjeno SEO je način da demonstrirate pretraživačima da je vaš sadržaj najbolji rezultat za određenu temu koja se pretražuje, jer je pretraživačima u cilju da prikažu najbolje i najrelevatnije rezultate.

  Kako ćete sprovoditi svoju SEO taktiku zavisi od pretraživača za koji optimizujete sajt, jer su svi različiti. Obzirom da je Google najkorišćeniji pretraživač i drži 92% tržišta, u nastavku teksta govorimo o optimizaciji za Google, jer je isplativija nego optimizacija za Bing, DuckDuckGo i druge pretraživače.

  Google ima više od 200 faktora rangiranja, ali bitno je znati da Google rangira web stranice, a ne websajtove. To vam pruža mogućnost da se rangirate za različite teme i ključne reči za svaku stranicu.

  Mogućnost krolovanja

  Pre nego Google rangira vaš sadržaj mora biti svestan da taj sadržaj uopšte postoji. Google koristi više metoda da otkrije novi sadržaj na Internetu, ali primarni metod je krolovanje (crawling). Kako bi mogao da kroluje, Google koristi kompjuterske programe koji se zovu „paukovi“ (spiders).

  Recimo, ako stranica na vašem sajtu poseduje beklink sa sajta koji je Google već indeksirao, naredni put kada Google poseti taj sajt, primetiće link koji vodi ka vašem sajtu i indeksiraće i vaš sajt.

  Postoje koraci koje možete preduzeti kako biste poboljšali krolovanje vašeg sajta:

  • Prijavite sajt ili stranicu na Google Search Console.
  • Linkujte međusobno stranice vašeg sajta (interlinkovanje) ili razmenjujte linkove sa relevantnim sajtovima (beklinkovanje), poštujući pravila Google-a.
  • Potrudite se da navigacija na vašem sajtu bude jednostavna za snalaženje, kako za korisnike, tako i za Google, jer mu olakšava indeksiranje stranica.

  Indeksiranje

  Nakon što je krolovanjem otkrio vaš websajt, Google ga indeksira – pregledajući tekstualni sadržaj, slike i video zapise memoriše sadržinu sajta, kako bi ga mogao ponuditi u rezultatima pretrage. Sve prikupljene informacije skladište se u Google bazama podataka.

  Sajtovi koji vode blog imaju 434% više indeksiranih stranica, a samim tim i veću šansu da privuku više potencijalnih klijenata.

  Kako biste olakšali indeksiranje stranica vašeg sajta, potrudite se da sadržaj bude što „čitkiji“:

  • Kreirajte jasne naslove koji su relevantni sa napisanim tekstom.
  • Dodajte podnaslove tekstu.
  • Bazirajte se više na tekstualni sadržaj, jer je krolerima razumljiviji nego slike i video zapisi.

  Rangiranje

  Nakon što je vaš sajt krolovan i indeksiran, Google na osnovu brojnih faktora kreira „utisak“ o njemu, a taj utisak vam obezbeđuje mesto u rezultatima pretrage. Zavisno od optimizovanosti stranica, brzine učitavanja, prilagođenosti za mobilne uređaje i mnogih drugih faktora, zavisi i vaša pozicija na Google-u.

  Prilagođenost mobilnim telefonima

  Vaš sajt mora biti prilagođen pregledima sa mobilnih telefona, jer 63% svih pretraga danas dolazi sa mobilnih uređaja. Od 2018. godine Google je počeo da indeksira prvo mobilnu verziju vašeg sajta, stoga sajtovi koji postižu učitavanje za 1s ili manje postižu bolje rezultate rangiranja.

  Istraživanja su pokazala da 8 od 10 korisnika Interneta napušta sajt koji nema mobilnu verziju, već samo desktop, zato je bitno da vaš sajt bude optimizovan za mobilne telefone.

  Brzina učitavanja stranica

  Brzina učitavanja stranica je faktor rangiranja i za desktop i za mobilne verzije sajta.

  Kao što smo napomenuli, Google želi da njegovi korisnici budu zadovoljni, a ako je stranicama potrebno previše vremena da se učitaju, to je nezadovoljavajuće. Optimizacija brzine sajta je izuzetno bitan faktor.

  Motiv pretrage

  Kada unesete ključne reči u pretraživač i kliknete „pretraži“ (search) Google interpretira motiv vaše pretrage na osnovu tih reči. Recimo ako unesete reči „ekspres lonac“ prikazaće vam proizvode koje možete da kupite. Ako unesete ključne reči „ekspres lonac recepti“ prikazaće vam u rezultatima stranice sa receptima za pripremanje u ekspres loncu.

  Beklinkovanje

  Google-ov algoritam za rangiranje se bazira na rangiranju stranica. Beklinkovi se u ovom slučaju posmatraju kao glasovi ili poeni. Stranica koja ima više poena će se rangirati više.

  Građenje kvalitetnih linkova može da bude izazov, stoga morati odabrati strategiju razmene linkova sa stranicama sajtova koji su iz niše relevantne vašoj.

  Autoritet

  Prilikom građenja linkova imajte na umu da nemaju svi linkovi istu „težinu“. Neki linkovi vrede više, a neki manje, zavisno od jačine autoriteta stranice koja ih šalje. Beklinkovi stranica sa većim autoritetom vrede više nego linkovi stranica sa malim autoritetom.

  Naravno, beklinkovi nisu jedini način da izgradite autoritet web stranice. Interlinkovanje je ključ da ojačate stranicu koju želite, šaljući linkove sa stranica sa vašeg websajta, koje već imaju izgrađen jak autoritet.

  Naravno, linkovi koje šaljete moraju biti smisleni i relevantni, ne smeju biti van konteksta.

  Kvalitetan sadržaj

  Google najbolje rangira relevantne i korisne sadržaje. Vaši tekstovi treba da budu jednostavni i razumljivi prosečnom čitaocu. Izbegavajte velike „zidove“ zbijenog teksta, jer izgleda nepregledno i dosadno. Koristite kratke rečenice i podelite tekst na pasuse. Koristite podnaslove. Linkujte kad god postoji relevantan sadržaj, kako bi svojim korisnicima obezbedili maksimalno korisno i kvalitetno štivo.

  Kada pokušavate da kreirate sadržaj koji će se dobro rangirati bitno je da imate na umu kako pretraživač rangira sadržaj i koje atribute najviše posmatra prilikom rangiranja.

  SEO proces

  Kada znamo kako funkcioniše krolovanje, indeksiranje i rangiranje stranica, možemo preći na SEO. SEO je složen proces optimizacije sajta, a ugrubo ga možemo podeliti na tehnički SEO, on-page i off-page SEO.

  Tehnički SEO

  Tehnički SEO se odnosi na optimizaciju tehničkih karakteristika sajta, kao što su ssl sertifikat, jasna struktura sajta, brzo učitavanje i drugo.

  Glavne karakteristike tehničkog SEO su:

  • Proverite da li je vaš sajt dostupan krolerima.
  • Prilagodite sajt za pregled sa mobilnih uređaja.
  • Popravite broken linkove.
  • Osigurajte vaš sajt sa https.
  • Optimizujte brzinu učitavanja sajta.

  On-page SEO

  On-page SEO odnosi se na optimizaciju unutar samog sajta, kako bi bio pregledniji i za korisnike, i za pretraživače. Prilikom on-page optimizacije obratite pažnju na sledeće elemente:

  • Kvalitet sadržaja.
  • Odabir ključnih reči.
  • Uključite ključne reči u URL.
  • Koristite kratke URL.
  • Iskoristite ključnu reč bar jednom u prvih 150 reči teksta.
  • Umetnite ključnu reč, ako je prirodno, u H1, H2 i H3 naslove.
  • Optimizujte slike i dodajte im alt tagove.
  • Meta tagovi.
  • Interlinkujte stranice vašeg sajta i gradite odlazeće linkove.

  Off-page SEO

  Pretraživači prilikom rangiranja websajta posmatraju širu sliku. Ako vaš sajt ima kvalitetan sadržaj i dobro je optimizovan, za pretraživače će biti logično da on ima reference sa drugih sajtova. Odnosno, očekivaće da se vaš sadržaj deli dalje na forumima, sajtovima sličnih niša sa kojima razmenjujete beklinkove, društvenim mrežama. To su signali da je vaš sajt vredan poverenja, a samim tim i dobrog pozicioniranja na Google-u.

  Najbitnija strategija off-page SEO je link building. Građenjem kvalitetnih i relevantnih linkova sa drugim sajtovima jačate autoritet sajta i obezbeđujete svom sajtu bolje rangiranje na pretraživačima.

  Organski saobraćaj na vašem sajtu je nezamenljiv, a do konstantnog priliva organskog sadržaja je moguće doći isključivo uz pomoć SEO. SEO je proces koji zahteva vreme i strpljenje, jer ne donosi instant rezultate. Međutim, nakon par meseci predanog optimizovanja i kreiranja kvalitetnog sadržaja, trud će se isplatiti – povećanim brojem posetilaca na vašem sajtu i povećanim obimom poslovanja.

  Najnovije

  Kako lokalni SEO može pomoći vašem poslovanju

  Sigurno vam se dešava da pretražujete Internet u potrazi za određenim proizvodom ili uslugom, a Google vam u rezultatima pretrage nudi upravo...

  Koliko je On-page optimizacija bitna za rangiranje?

  Kako bi vaš sajt napredovao u rezultatima organske pretrage morate ga optimizovati za niz faktora koje pretraživači smatraju bitnima – tehnički, on-page...

  Kako optimizovati slike za Google images

  Google je najposećeniji pretraživač na svetu, sa više od 3.5 milijardi upita dnevno. Google je kao takav idealno mesto na kojem vas...

  Top 5 najbitnijih faktora koji utiču na rangiranje

  Google je kompanija koja drži 85% tržišta desktop pretraživača, a na njemu se dnevno obavi 3.5 milijardi pretraga. Suvišno je trošiti reči...