More

  Top 5 najbitnijih faktora koji utiču na rangiranje

  Google je kompanija koja drži 85% tržišta desktop pretraživača, a na njemu se dnevno obavi 3.5 milijardi pretraga. Suvišno je trošiti reči o popularnosti Google-a, a svaki vlasnik sajta želi dobru pozicioniranost na rezultatima pretrage ovog giganta.

  Iako na dnevnoj bazi ulažemo veliki trud u optimizaciju sadržaja, neko bi pomislio da do sada znamo koji su faktori najbitniji za rangiranje na Google-u. Ipak, to niko sa sigurnošću ne može reći, jer Google nikada nije objavio zvanične podatke na šta se treba koncentrisati prilikom optimizacije.

  Ipak, Google je potvrdio da postoji 200 faktora rangiranja koje uzima u obzir prilikom pozicioniranja sajtova u rezultatima organske pretrage. Postoje fakori vezani za domen, on-page, off-page, tehnički SEO i sam sajt. Svi ovi faktori utiču na vaš položaj na SERP-u, za ključne reči relevantne za vašu nišu.

  Kako biste lakše napravili prioritete u vašoj SEO strategiji izdvojili smo 5 najbitnijih faktora koji utiču na rangiranje:

  Ključne reči

  Optimizacija ključnih reči je jedan od najbitnijih faktora u vašoj SEO strategiji. Raniji algoritmi Google-a su u optimizaciji ključnih reči zahtevali što češće spominjanje odabrane reči ili fraze. Što ste je više puta upotrebili u tekstu, imali ste bolju šansu za dobro rangiranje.

  Danas stvari stoje drugačije. Google indeksirajući čita vaš tekst i želi da ključne reči budu povezane sa kontekstom sadržaja. Ako je vaša ključna reč „drvo magnolije“ Google ne želi da je besomučno ponavljate, već da u tekstu pišete o vrstama drveta magnolije, kako uzgojiti drvo magnolije, koji životni vek ima drvo magnolije. Smisao je postao „exact match“.

  To su informacije koje posetioci pretraživača traže, a pretraživači, pa čak i najmoćniji od svih, postoje da udovolje svojoj publici. Stoga to učinite i vi. Dajte im korisne informacije spojene sa ključnim rečima.

  Autoritet sadržaja

  Sadržaj i teme o kojima pišete su izuzetno bitne za rangiranje na Google-u. Što više sadržaja objavite na određenu temu, svaki tekst posvećen toj temi će se bolje rangirati u rezultatima pretraživača.

  Uzmimo ponovo za primer drva magnolije, koje prodajete. Ako objavite dvadeset tekstova o sadnicama magnolije, Google će vaš sajt posmatrati kao autoritet u ovoj oblasti. Vaš sajt će imati neuporedivo veće šanse da se dobro rangira na rezultatima pretrage ako se držite teme, nego ako ste ubacili potpuno novu i nevezanu temu, ma koliko da je tekst optimizovan i dobro napisan.

  Beklinkovi

  Beklinkovi su linkovi koji idu ka vašem sajtu, sa bilo kog drugog sajta na Internetu. Beklinkovi sa drugih sajtova poručuju Google-u da ljudi veruju u ono što vi objavljujete. Google to posmatra kao izuzetan plus i što više autoriteta ima sajt koji vam šalje beklink, to su veće šanse za vaše dobro rangiranje.

  Neki vlasnici sajtova ugovaraju razmenu beklinkova, dok drugi biraju da pišu guest postove na tuđim sajtovima, a zatim ih linkuju ka svom sajtu. Strategija građenja linkova mora biti deo vašeg SEO-a.

  Sigurnost domena

  Na početku URL adrese stoji https, oznaka po kojoj Google razlikuje sigurne i nesigurne sajtove. Http je skraćenica za Hyper Text Transfer Protocol, virtualni proces koji vrši transfer informacija sa websajta na korisnikov brauzer (pretraživač). Https je sigurna verzija ovog protokola koja Google-u osigurava da su informacije koje se indeksiraju bezbedne po korisnika Interneta.

  Kako biste osigurali svoj sajt i postigli bolje rangiranje, potreban vam je SSL sertifikat.

  Meta Tagovi

  Iako meta tagovi zvuče kao nešto što je najbolje ostaviti programerima da srede, dosta ih je jednostavno optimizovati, a jedan su od najbitnijih faktora rangiranja.

  Meta tagovi pomažu Google-u da shvati svrhu web stranice i koju ulogu svaka komponenta te stranice igra za temu i odabrane ključne reči. Postoji više vrsta meta tagova, a svaki od njih bi trebao biti popunjen biranom ključnom reči ili detaljima vezanim za tu ključnu reč:

  • Tag naslova – Nalazi se u HTML kodu i na rezultatima pretraživača. Poželjno je uneti tag naslova koji sadrži optimizovane ključne reči, za bolje rangiranje.
  • Alt tekst slike – Google ne može da čita slike na isti način na koji čita, odnosno indeksira, tekstualni sadržaj. Zato kod slika postoji „Image Alt Text“ gde treba da unesete relevantan opis slike kako biste omogućili Google-u da indeksira slike u bazu.
  • Meta opis – Kratki pasus teksta koji se pojavljuje ispod taga naslova i ukratko govori o sadržini teksta. Meta opis ne mora da sadrži ključne reči, ali bitno ga je relevantno ispuniti jer je jedan od bitnih faktora rangiranja, sudeći po Google-u.

  Najnovije

  Kako lokalni SEO može pomoći vašem poslovanju

  Sigurno vam se dešava da pretražujete Internet u potrazi za određenim proizvodom ili uslugom, a Google vam u rezultatima pretrage nudi upravo...

  Koliko je On-page optimizacija bitna za rangiranje?

  Kako bi vaš sajt napredovao u rezultatima organske pretrage morate ga optimizovati za niz faktora koje pretraživači smatraju bitnima – tehnički, on-page...

  Kako optimizovati slike za Google images

  Google je najposećeniji pretraživač na svetu, sa više od 3.5 milijardi upita dnevno. Google je kao takav idealno mesto na kojem vas...

  Top 5 najbitnijih faktora koji utiču na rangiranje

  Google je kompanija koja drži 85% tržišta desktop pretraživača, a na njemu se dnevno obavi 3.5 milijardi pretraga. Suvišno je trošiti reči...