More

  Uticaj korona virusa na E-commerce sajtove i SEO u Srbiji

  Kada je „najsmešniji virus na svetu“ stigao u Srbiju, situacija je prestala da bude smešna, ako je ikada ikome i bila. Ceo svet je munjevitom brzinom zaražen nedovoljno poznatom bolešću. Ovakav scenario za 2020. godinu niko nije mogao ni da sanja, stoga i ne čudi što su svi podjednako nesnađeni u novonastaloj situaciji. Kakve komplikacije korona virus izaziva na zdravstvenom planu znamo, a podjednako je ozbiljna situacija kada je u pitanju ekonomija. Mnogi preduzetnici su zatvorili svoje biznise, mnogi radnici su ostali bez poslova, mnoge porodice su ekonomski ugroženije nego ikada.

  Preduzetnici koji posluju u online svetu, odnosno poseduju e-commerce sajtove, kao i oni koji svoje poslovanje okreću ka Internetu, su na dobitku.

  Pandemija korona virusa je naterala i najtvrdokornije neverne Tome da se okrenu online kupovini, u cilju očuvanja zdravlja i prevencije bolesti. Mnogi ljudi su svoju prvu online kupovinu u životu izvršili upravo tokom perioda rasplamsavanja korone. Karantin, ograničeno vreme za izlazak u spoljašnji svet, faktor rizika od zaraze i nošenje maski naterali su veliki deo populacije da veliki deo dana provodi na Internetu.

  Ne čudi što su e-commerce sajtovi doživeli procvat sa vrhuncem pandemije.

  Koje su prednosti kupovine na e-commerce sajtovima?

  Pored očigledne prednosti – da se kupujući online ne možete zaraziti, benefiti online kupovine su brojne:

  •  Kupujući na e-commerce sajtovima nikada ne čekate u redovima i ne tiskate se u gužvama sa drugim ljudima.
  • Ako proizvoda koji želite da kupite nema trenutno, dobijate obaveštenje čim se pojavi na stanju.
  • Svaki proizvod je detaljno opisan i fotografisan, kako bi bio približen kupcu.
  • Kupovina na e-commerce sajtovima je moguća u svako doba dana ili noći. Ne postoji radno vreme koje morate da ispoštujete. Poručujete iz udobnosti svog doma, a poručena roba stiže do vašeg kućnog praga.
  • Poručenu robu možete platiti platnim karticama online ili gotovinski pouzećem.
  • Rizik od zaraze se svodi na minimum. Ako robu platite prilikom poručivanja, ne morate imati nikakav fizički kontakt sa kurirom koji vrši isporuku.

  Ako ste i dalje skeptični prema online kupovini, razmislite još jednom o redovima, dezinfekciji ruku, nošenju maski, bojazni da ne dodirnete slučajno oči ili nos, boravka u zatvorenom prostoru sa velikim brojem ljudi. Kupovinom na e-commerce sajtovima robu preuzimate od kurira na svom kućnom pragu, dezinfikujete je i unosite u svoj dom.

  Procvat e-trgovine

  E-commerce sajtovi su ostvarili značajne poraste prodaje. Primera radi, prodaja hrane i osnovnih životnih namirnica preko Interneta skočila je za 200% od početka pandemije. Skočio je porast prodaje medicinskih sredstava, suplemenata ishrani, sportske opreme, bebi opreme, knjiga, društvenih igara i gotove tzv. brze hrane.

  Masovno prebacivanje populacije na online kupovinu preti da promeni kupovne navike i nakon prestanka pandemije korona virusa.

  Vlasnicima e-commerce sajtova, pored povećanog obima posla, olakšan je i proces naplate prodate robe. Naime, ranije su programeri morali da izvrše api integraciju za online plaćanje kreditnim karticama, sa parametrima koje je dostavljala banka. Cena usluge programera kretala se i do 500 evra. Sada je ceo proces pojednostavljen. WordPress je lansirao novi plug-in, dodatak čijim se instaliranjem vrši integracija za plaćanje kartica. Otp banka podržava ovu uslugu.

  Uticaj pandemije korona virusa na SEO

  Vlasnicima e-commerce sajtova je preporučeno vođenje bloga na sajtu, kako bi se lakše mogli optimizovati i kako bi zauzeli bolja mesta u Google rangiranjima. Sa pojavom korona virusa neki preduzetnici su odlučili da je prvi korak štednje ukidanje marketinških aktivnosti, a to se ispostavilo kao velika greška. Međutim, oklevanje i oprez vaše konkurencije možete da iskoristite za prosperitet vlastitog biznisa.

  Potražnja za SEO uslugama je od početka pandemije porasla, jer su mnogi vlasnici e-commerce sajtova prepoznali mogućnost za povećanje obima poslovanja. Obzirom na veliku konkurenciju u svetu webshopova dobro pozicioniranje na rezultatima Google-a postalo je prioritet, a SEO je jedini logičan put da se dođe do dobrog pozicioniranja, kao i da se isto zadrži.

  Kada su sve oči okrenute ka online zajednici, online zajednica je mesto gde želite da budete viđeni i istaknuti. Prekidom SEO radova, e-commerce sajt može nakon kratkog vremena potonuti u moru sličnih sadržaja i utopiti se u masu konkurencije. Upravo zato je važno nastaviti sa SEO strategijom i iskoristiti momenat kada svi odustaju za napredovanje na Google rang listama.

  Ukoliko primetite značajan pad organskih poseta SEO strategiju vašeg e-commerce sajta možete ojačati Google oglasima i pojačanom aktivnošću na društvenim mrežama.

  Kako da unapredite vaš e-commerce sajt u doba korone?

  Kako bi vaš e-commerce sajt ostvario uspešno poslovanje u vanrednim okolnostima, a nastavio sa istima i nakon njih, neophodno je da konstantno unapređujete svoje online poslovanje.

  • Održavajte interakciju sa kupcima i osluškujte njihova interesovanja. Informišite svoje kupce o proizvodima, rokovima dostave, eventualnim kašnjenjima, kurirskim službama sa kojima sarađujete.
  •  Humanizujte svoj odnos prema kupcima, kako biste razvili odnos poverenja i zadržali kupce i nakon pandemije.
  • Napravite marketinški plan u kojem će ključnu ulogu igrati SEO vašeg sajta i kanali društvenih mreža.
  • Ažurirajte Google My Bussines stranicu, kao i informacije na profilima društvenih mreža, ako je došlo do promena u adresi ili radnom vremenu vašeg poslovanja.
  • Plasirajte zanimljiv, originalan i koristan sadržaj za potrošače, koji će pomoći u vašim SEO naporima da zauzmete dobro mesto na pretraživačima.
  • Obavestite klijente o statusu vašeg poslovanja. Obzirom na ogorčenost koja vlada zbog mnogobrojnih otkaza, kupci će ceniti ako ste uspeli da zadržite sve radnike i u kriznim vremenima.

  Najnovije

  Kako lokalni SEO može pomoći vašem poslovanju

  Sigurno vam se dešava da pretražujete Internet u potrazi za određenim proizvodom ili uslugom, a Google vam u rezultatima pretrage nudi upravo...

  Koliko je On-page optimizacija bitna za rangiranje?

  Kako bi vaš sajt napredovao u rezultatima organske pretrage morate ga optimizovati za niz faktora koje pretraživači smatraju bitnima – tehnički, on-page...

  Kako optimizovati slike za Google images

  Google je najposećeniji pretraživač na svetu, sa više od 3.5 milijardi upita dnevno. Google je kao takav idealno mesto na kojem vas...

  Top 5 najbitnijih faktora koji utiču na rangiranje

  Google je kompanija koja drži 85% tržišta desktop pretraživača, a na njemu se dnevno obavi 3.5 milijardi pretraga. Suvišno je trošiti reči...